Vi på Helio har som drivkraft att krocka medlemmar och branscher med varandra för att skapa, samarbeta och kreera. Någon som tänker likadant är kulturentreprenören och gåshudsmakaren Jakob Grandin som med innovationsfestivalen Gather har som mål att skapa förändring och gränsöverskridande möten. Jakob har även grundat den kreativa hubben House of Gather, Nattskiftet, Nattrådet och har båda fötterna i kulturbranschen som grundare till Trädgården och med byrån Grandins Flying Circus.

Innan Jakob började flyga jobbade han som idrottslärare men har också känt på hur det är att gå på  socialbidrag när en av hans tidigare klubbar gick åt pipsvängen. Jakob är personen som ser till att lampan är rätt vinklad, istället för att själv försöka skina i ljuset från den. Vi tog en lunch och en kopp java med mannen som bekräftar vår teori om att olika barn leka bäst – för att helt enkelt få lära känna honom bättre.

Hej Jakob, bodde du i kollektiv när du var liten?

Nej!

Om vi skulle gissa vad din passion är så landar det nämligen i ordet kollektiv. Om man kokar ner dina verksamheter är alla skapade som, eller i ett. Vart kommer dessa kollektiv-drömmar ifrån?

Kanske var det avsaknaden av det kollektiva i min uppväxt som gjorde det. Jag växte upp i en kärnfamilj med fyrtiotalistföräldrar som var väldigt “mitt är mitt och ditt är ditt”. En avsaknad av gemenskap och att få vara en del av någonting när jag var liten förvandlades nog till en önskan och senare en möjlighet att kunna skapa det själv.

Vad var dina framtidsdrömmar när du var liten?

Jag ville bli bonde eller kapten och jobba på sjön. Jag fantiserar om det än idag och drömmer fortfarande om att förändra saker i mitt liv. Jag är rätt spontan.

Ni anordnar nu innovations-festivalen Gather för tredje året i rad. För de som helt missat Gather, kan du berätta om konceptet?

Gather är en plats och en plattform där man kan upptäcka framtiden tillsammans. Man går dit för att inspireras och nätverka men också för att bygga hopp. Det är en innovationsfestival och konferens med massa talare vars teman berör samtida stora frågor. Vi har innovationsdrivna labb som är öppna för alla där problem sätts i händerna på deltagarna att lösa, och musikupplevelser på kvällarna. Gather är samtal och dialoger med en vision om att skapa och förändra, tillsammans. Något man måste ta med sig när man kommer dit är insikten att mångfald är en möjlighet till utveckling. Det är grundfundamentet i det hela.

Var det möjligtvis ett besök på SXSW i Austin som sådde fröet till idén?

Nej faktiskt inte, men det är absolut en inspiration! Fröet såddes av en tankesmedja jag drog ihop för några år sedan med olika spejsade personer med den gemensamma nämnaren att de var otroligt drivna. Det var människor ur näringslivet blandat med innovatörer och kreatörer som tillsammans hade ett tjugo-trettiotal möten i ett diskussionsforum där vi pratade om innovation och förändring.

Har du alltid haft ett intresse för innovation?

Nej, jag skulle vilja säga att det började när jag började jobba med varumärken under Grandins Flying Circus och blev intresserad av hur man tar fram ideér. Jag blev mer intresserad av processen än vad det faktiskt skulle leda till. Vi började ta in olika typer av discipliner och participatoriska inslag. Vi använde oss av olika sektorer när vi tog fram idéer, allt från forskare till psykologer. Senare blev det ett mer mänskligt intresse efter valet 2014 när SD fick sin uppsving. Även efter flyktingvågen när vi involverade Nobelberget och öppnade upp det som en transitboende.

Festivalen äger rum 12-14 September. Vad gör ni resten av året?

Vi startar upp Gather i Bogota, Colombia i Augusti vilket är väldigt spännande. Vi har även planer på att göra ett Gather North, ta oss ut i landet mer och  fortsätta ha våra återkommande samtal som vi bland annat haft på Helio.

Du verkar ha en gåva i att samla rätt gäng på rätt plats för att skapa magi, eller gåshuds-upplevelser som du själv kallat det. Går du på magkänsla?

Tidigare har jag haft tendenser att sätta för lika människor tillsammans. Men jag har lärt mig att det behövs en organisation, en struktur och olikheter för att få det att fungera. Provokation är det viktigaste! Att det kommer in folk och ifrågasätter så allt inte går enligt normerna. Det gäller att tro på att alla kan vara med och bidra med någonting men även säga nej till dom som inte står för de grundvärderingar man har.

Implementerar du gåshuds-kravet i alla dina verksamheter?

Det är nog ett A och O för de fysiska upplevelserna. Vägen dit behöver inte nödvändigt generera det, varje gång måste inte vara en orgasm. Det är viktigt att veta att man i början alltid testar beta-versioner och även om det inte susar i säven direkt så är man förhoppningsvis påväg mot något som kan ge upphov till det!

Har du alltid haft samma grundvärderingar?

Nej verkligen inte. Mina föräldrar var väldigt rädda för förändring och olikheter. Mitt grabbgäng när jag var ung såg nog absolut inte på kvinnor och män på samma sätt. Det har verkligen växt fram. Många har lärt mig väldigt mycket under åren! Jag har haft många diskussioner och samtal med fantastiska människor som är svinduktiga på frågorna och kommit in från helt andra perspektiv. Med andra kroppar, andra kunskaper och personligheter.

Under ett av de samtal Gather haft på Helio pratade du om hur staden grundar sig från kritiken av dess invånare. Nämn några ståndpunkter du haft kritik kring som inspirerat dig till jobbet du gör i en eller flera av dina verksamheter?

I Nattrådet jobbar vi mot att bli en mer levande stad, att försöka göra ett mer öppet och inkluderande nattliv. Ett av de största problemen är att Stockholms nattliv ännu inte lärt sig allas lika värde. Man har hittat system där man pekar in folk efter samhälls-symboler som man prioriterar för att folk ska betala mer, eller vara rätt för varandra. Nattlivet skulle behöva växa upp! Stockholm utger sig för att vara en metropol som ska konkurrera med resten av världens storstäder, då behöver vi också sätta oss på den kartan och förändra våra regler och lagar lite, gör vi det kan vi få en mångsidighet. Vi måste tänka på hur vi bygger och skapar staden, inte fastna i gamla mönster och vanliga strukturer som är satta av män med makt.

Nytt för i år är att ni intar Slakthusområdet där ni vill låta Gather bidra som pådrivare  i utvecklingen av området utifrån ett kulturellt stadsperspektiv. Vad är framtidsvisionen med området?

Min framtidsvision och det jag tycker är intressant är att planeringen utgår från ett kulturellt uttryck, Slakthusområdet blir unikt. Till skillnad från många andra stadsområden som skapas låter man en ny typ av verksamhet och en ny typ av stad appliceras på området. Man får möjligheten att testa och skapa ett helt nytt fundament som innehåller kultur som en stor grundpelare. Samspelet mellan kultur, boende och arbete kan skapa helt nya typer av förutsättningar.

Du verkar även vara väldigt lyhörd och öppen för både kritik och motgångar, vad är trollformeln till att lyckas vända kritik till ett hjälpmedel i en organisation?

Uppmärksamhet av kritiken, att ha en nyfikenhet och öppenhet kring den – ta det på allvar!

Slutligen Jakob Grandin, vad ger dig gåshud?

Första gången jag var på Berghain, gåshud. När jag för första gången hörde min vän Martin sjunga på en arena, gåshud. Nu, fick jag gåshud.

Det var det hela. Tack Jakob!

Tack, kul att få lite gåshud!

Biljetter till Gather finns att köpa här. För att läsa mer om alla Jakobs projekt kika in på Nattskiftet, Nattrådet eller Trädgården. Och följ för att del Helio på Instagram via @wearehelio och Gather via @gathersthlm!

 

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se