helio kista

Vem: Marcus Henningsson och Ravi Dueland

Gör: VD, Vice VD Sweam

Var: Helio Kista

På Helio i Kista sitter Marcus Henningsson och Ravi Dueland som tillsammans med Jih-Dar Chen utgör grundarna av företaget Sweam. Dom är just nu mitt uppe i lanseringen av deras smarta miniprojektor med samma namn. Vi pratade med gänget för att få veta mer om deras produkt, arbete, och deras tid på Helio.

Vi är väldigt nyfikna på er, berätta om Sweam!

Enkelt kan man beskriva vår produkt som att en smartphone och en projektor har fått barn! Vår smartprojektor är baserad på Android så du kan ladda ner alla dina favoritappar, koppla upp din Sweam till 4G eller till lokala WiFi-nätverk och dessutom är den designad så du kan enkelt kan ställa den på högkant och projicera mot taket.

helio sweam
Grundarna av Sweam Marcus Henningsson, Ravi Dueland och Jih-Dar Chen.

Så Sweam är en helt och hållet fristående enhet så att vi kan titta på vad som helst när som helst?

Precis, Sweam är en helt fristående enhet, precis som din smartphone eller surfplatta. Du kan hålla en presentation i en konferenslokal, se din favoritserie i taket ovanför sängen eller en film på din TV-lösa vägg.  Det är underbart att se på en film i HD-kvalité på en bild i hundra tum, precis vart du vill.

Hur fick ni idén till miniprojektorn?

Iden kom när vi stötte på ett vanligt förekommande problem och funderade kring lösningen. Ofta när vi varit på möten uppkom ofta svårigheter när man skulle koppla upp datorn mot rummets projektor eller tv-skärm. Antingen fanns ingen HDMI-sladd, MAC adaptern var obefintlig eller så var det fel på själva projektorn. Många kollegor både i vår bransch och i andra, har haft samma problem och har behövt ödsla dyrbarbar tid på teknikaliteter. Det var när vi fick just den här insikten som vi började fundera, diskutera och utveckla idén att vi skulle ta fram den absolut smidigaste bärbara miniprojektorn på marknaden.

Ni gick live på Kickstarter den 4 december för att kunna möjliggöra serieproduktion av Sweam, berätta mer om era planer! Vad ligger i pipeline?

Vi är i färd att ansöka om en rad nödvändiga men kostsamma licenser för produkten och sedan är vår plan att gå till produktion efter årsskiftet. Då ska vi börja leverera våra produkter till våra supporters på Kickstarter och en tid efter det kommer man kunna köpa produkten i butik eller via vår webbshop.

På vilket sätt utmärker sig Sweam jämfört med liknande produkter på marknaden?

Sweam är den första smartprojektorn som håller samma kvalité som vi själva förväntar oss hos en bättre smartphone eller surfplatta. Det är helt enkelt den första produkten i sin kategori som är tillräckligt bra för att för att anses banbrytande.

Hur mycket tittar vi egentligen på filmer och serier idag? Hur tror ni framtiden ser ut?

Sedan 2012 så spenderar vi 4 timmar mer framför mobila skärmar men 60 procent av videotittandet sker fortfarande framför stationära skärmar. Vi går alltså mot en allt mer mobil livsstil men det är tydligt att vi fortfarande föredrar de stationära alternativen, när vi har möjlighet. I framtiden kommer vi inte behöva välja mellan mobilitet och den bästa upplevelsen. Vi vill tillgodose den trenden genom att definiera en ny kategori av mobila enheter.

Vad tycker ni om att sitta på ett co-workingställe?

Vi gillar att alla nödvändigheter redan finns på plats så att vi enbart kan fokusera på vår egen verksamhet. Dessutom passar det oss väldigt bra att ha tillgång till flera anläggningar då vi är väldigt mobila i vårt arbete och vi sitter ofta på andra anläggningar än den där vi har vår fasta plats.

Er utvecklingsavdelning håller till i Shenzhen, hur är det att arbeta i Kina?

Kina är ett land som utvecklas snabbt vilket märks särskilt väl i Shenzhen. Det häftiga är att det finns så oerhört mycket kompetens centrerat i en och samma stad vilket gör att det går att utveckla högteknologiska produkter väldigt snabbt. Det är en mycket inspirerande stad att arbeta och befinna sig i.

Vi fick höra att er första prototyp blev färdig på Kinas nationaldag, varför var det så speciellt?

Nationaldagen är en viktig högtid i Kina och det kan jämföras med hur vi i Sverige ser på julafton. Det visar hur pass motiverade och dedikerade våra samarbetspartners är för att skapa den här produkten.

 Vi önskar lycka till och hoppas på att serieproduktionen sätter fart snart, kanske redan på självaste julafton!

För att läsa mer om Sweam tryck här, för att stötta dom via Kickstarter tryck här. Eller följ dem på Facebook eller Instagram!

Följ Helio på Instagram här!

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se