skillnaden kontorshotell coworking

Det finns idag många alternativ på marknaden för dig som inte vill ha ett traditionellt kontor med olika benämningar. I den här bloggposten går vi igenom vad skillnaderna är mellan de båda olika formerna. Begreppet kontorshotell har funnits i flera decennier på den svenska marknaden, medan coworking är något som dykt upp först de senaste 15 åren.

Kontorshotell – ett hotell för kontor

I korthet är ett kontorshotell är en större kontorsyta som är uppdelad i flera mindre rum, och där olika bolag hyr de olika kontorsrummen. Du delar ingången med andra bolag, och ibland kringservice såsom reception och mötesrum. Kontrakten är ofta flexibla, och du kan både växa eller säga upp ditt rum på kort varsel. Kontorshotell brukade också betyda att det inte fanns några andra ytor att arbeta i än just ditt eget rum, och att de sociala kontakterna var begränsade till om du tog eget initiativ.

Coworking är socialt

Coworking är sprunget ur en tanke om ett socialt nätverk (vilket hörs på namnet!) där man genom informella nätverk skulle kunna hitta tex medgrundare, kunder, partners och leverantörer. Så från början var det en social plats, där man genom utbyte av andra medlemmar skulle bli en mer framgångsrik entreprenör. I starten hade coworking spaces inte heller några stängda rum, utan alla delade alla ytor för att maximera nätverken. Gemensamma event är också en bärande del av verksamheten med olika företagspitcher, inspiration och nätverksevent. Mer om coworkingen historia kan du läsa här.

Flytande gränser

Idag används coworking och kontorshotell flytande, och gränserna mellan alla typer av kontor suddas ut. Det som hänt på marknaden de senaste 10 åren är att flexibla kontor tar allt större del av kontorsmarknaden, och att mer service efterfrågas av både mindre och större hyresgäster. På Helio är det många delar utom kontorsplatsen som ingår i ett medlemskap, tex gym & träning, nätverksevent, frukost, möjlighet att jobba från alla Helio, gemensamma resor och mycket mer. Och dessutom allt det grundläggande som hör ett kontor till – ekologiskt kaffe, städning, skrivare, mottagning och pakethantering. Här kan du läsa mer vad som ingår i medlemskap på Helio.

Hur generöst är det med plats för ditt team?

Det som är viktigt att ha i åtanke är vilka ytor som finns tillgängliga för dig som medlem. Om ni har ett rum på 6 personer, finns det fler ställen än just rummet ni kan vara i? På Helio har vi generösa gemensamma ytor och lounger, för att vi tror att du ska kunna välja plats efter humör eller typ av möte. En mjuk soffa för att läsa ett dokument, ett informellt möte i vår tysta lounge eller team-arbete på ert eget kontor. Eller om ni vill det – ta hela teamet till ett annat Helio och jobba över dagen utan kostnad!

Helio är coworking

Vi definierar oss själva på Helio som coworking, där vi tror att våra arkitektritade kontor är det som kanske gör att medlemmarna flyttar in. Det som får dem att stanna kvar är snarare nätverket på plats med andra spännande bolag och entreprenörer. Vi gör kurerade medlemsaktiviteter varje vecka och har till och med vunnit priser för vårt community-arbete. Om du är nyfiken på att komma och träffa oss, så finns vi alltid på info@helio.se eller 0852223200

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se