Idag finns det coworking-ytor vart du än vänder dig i världens storstäder, men det är bara de senaste åren som fenomenet verkligen har exploderat. Decennierna dessförinnan var coworking en nisch-produkt där bara vissa typer av bolag satt.
Nedan listar vi ett gäng viktiga årtal i coworkingens historia, med både internationella och svenska exempel.
1995 – det första coworking spacet – C-base – grundades av hackers i Berlin och kallades för ”hackerspace”. Tanken var att dela både ytor och kunskap för att tillsammans jobba på olika kodningsprojekt. Sedan började vissa hackerspaces lägga till seminarier och sociala evenemang, vilket gjorde det mer mainstream och ledde till att fler öppnade. I slutet på 1995 finns det ”hackerspaces” i San Francisco, Santa Clara och Brooklyn och trenden fortsätter att växa.
1995 – Ordet ”coworking” användes först av Bernard DeKoven, som beskrev det som ”att arbeta tillsammans på lika villkor.” Människor som är frilansare, eller arbetar för olika arbetsgivare, men som ändå kan dela idéer och verktyg i ett nätverk. Från början refererade alltså ordet coworking till samarbetsformer, och inte fysisk yta.
1998 – Sveriges och kanske världens första coworking space öppnar på Sveavägen 9, i det som kallades Hitech Building. Platsen hette ”The Summit of Hitech Building” och befolkades av de dotcombolagen under IT-haussen i slutet av 90-talet. Letsbuyit.com hade över 100 skrivbord och nyheten fiber drogs in i fastigheten för extra snabbt internet.
2002 – Två österrikiska entreprenörer startade ett ”entreprenörscenter”, Schraubenfabrik, i en gammal fabrik i Wien. De riktar sig till andra entreprenörer där de kan samarbeta och arbeta med likasinnade. I spacet arbetade en mix av PR-konsulter, startups och frilansare och var också ett av de allra tidigaste exemplen på det som idag är coworking.
● ● ● ● ●
2005 – I San Francisco öppnar Brad Neuberg det som ofta räknas som ett av världens första coworking spaces – San Francisco Coworking Space. Han tyckte att hemmakontor och klassiska kontorshotell var osociala och oproduktiva. Spacet erbjöd skrivbord, gratis wifi, delade luncher, gemensamma cykelturer, meditation och massage – och stängde prick 17.45.
Under samma år öppnade St. Oberholz sina första kaféer i Berlin och erbjöd gratis internet. Fortfarande är St. Oberholz en samlingsplats i Berlin för startups, och ovanvåningen sjuder av liv varje dag.
2006 – San Francisco Coworking Space byter namn till Hat Factory expanderar och Chris Messina, som skapade Twitter-hashtaggen, går med som en av grundarna. Medgrundare blir då Brad Neuber, Chris Messina och Tara Hunt. Vid den här tiden var Hat Factory ett av cirka 30 coworking spaces över hela världen.
2007 – Första gången ordet ”coworking” syns i hos Google och sökningarna ökar enormt. Termen coworking blir vedertaget och kommer in i den engelska versionen av Wikipedia.
2008 – I slutet på 2008 fanns det cirka 160 coworking spaces över hela världen och utvecklingen forsätter att accelerera.
● ● ● ● ●
2009 – I Tyskland öppnar Betahaus, det största spacet som dittills öppnats i Europa och det är i just Tyskland som utvecklingen i Europa sker först.
2010 – Den första #CoworkingDay firas av rörelsen 9 augusti och firas fortfarande varje år. Den första europeiska coworking-konferensen ägde rum i Bryssel. Vid denna tid fanns det minst 600 coworking spaces över hela världen, vara mer än hälften fanns i Nordamerika. WeWork grundas av Adam Neuman och Miguel McKelvey.
● ● ● ● ●
2011 – Den första ”Coworking Unconference” låg i Austin, Texas. Ängelfinansiering startar för ett nätverk av utrymmen. Stora företag började utforska coworking-idén och öppnade sin egen kedja av coworking-utrymmen som specialiserat sig på corporate coworking.
2013 – Milstolpen 100 000 medlemmar som arbetar i coworking spaces globalt passeras. Under sommaren räknar coworking spaces globalt till 3000. De flesta är fortfarande enskilda bolag, och det finns nästan inga kedjor eller större bolag ännu.
● ● ● ● ●
2015 – New York Times skriver om en ny idé – att blanda coworking och resande. Artikeln heter ”Co-Working on Vacation: A Desk in Paradise” och handlar om att kombinera coworking och coliving på Gran Canaria på Kanarieöarna med surfing på schemat varje dag. Surfkontoret föds och har fått många efterföljare på olika platser i världen. Det var också startskottet för trenden med digitala nomader och ”workations”, för personer som kunde ta med sig jobbet till vilken plats i världen som helst.
2016 – I september flyttar HSBC 300 anställda till ett coworking space. Detta är bara ett av många exempel på att även stora företag väljer coworking. KPMG hyr hundratals platser till sina anställde i London och New York. Microsoft och IBM också valt att låta sina anställda arbeta från arbetsplatser. Denna trend med att stora företag väljer coworking spaces förväntas fortsätta växa.
2016 – Kombinationen av coworking och boende utvecklas vidare, och WeWork lanserar coliving i New York under begreppet ’coliving’. Det är mikro-lägenheter med ett sovrum eller två sovrum. De är nyckelfärdiga: möbler, inredning och fiber. Varje coliving-enhet har också en community manager för att lösa praktiska frågor, eller planera evenemang.
2017 – I Stockholm öppnar Helio GT30, det första huset i sitt slag i Skandinavien, där 11 500 kvadratmeter kontor byggs om till ett kollaborativt workspace med coworking, gym, restaurang, bar, podcaststudios, eventlokaler och utomhuskontor.
2017 – WeWork reser pengar och blir de högst värderade amerikanska techföretagen tillsammans med Uber och AirBnB. De värderas till 47 miljarder dollar. Nu jobbar 1,2 miljoner människor världen över skulle ha arbetat i ett coworking space.
2018 – Fler och fler investerare ger sig in i marknaden, och förutom WeWork expanderar Knotel, Convene, Industrious, TOG, Mindspace i rask takt över hela världen. Samtidigt börjar fastighetsbolagen starta egna koncept för att hålla jämna steg i kampen om hyresgästerna.
2018 – Coworking fortsätter växa exponentiellt och olika operatörer förhyr över 20% av all ny kontorsyta i London under 2018.
2019 – WeWork imploderar med en misslyckad börsintroduktion som slutar med att VDn Adam Neuman tvingas bort under dramatiska former. WeWorks värdering sjunker snabbt från 47 till 3 miljarder dollar, vilket gjorde det möjligt för största investeraren SoftBank att ta kontroll över bolaget och byta ut ledningen.
2020 – Den globala pandemin drabbar branschen hårt, och diskussionen väcks om kontoret egentligen behövs i framtiden. Kontorsmarknaden går en mer osäker framtid till mötes, där många branschkännare spår att trenden mot att säga upp ett stort eget kontor till förmån för flexiblare platser på coworking spaces kommer att öka.
2022 – Efter att stora delar av världens kontor har varit nedstängda, öppnar allting efter pandemin och flexibla kontor växer kraftigare än någonsin. Flera parallella trender samverkar, där hemmaarbetet ett par dagar per vecka har blivit standard inom många branscher, och ännu flera bolag tycker att coworking passar dem bättre.
2023 – Högre ränteläge på grund av krig och inflation och mörkare konjunkturutsikter, gör att bolag ser över sina kontorsutgifter, och coworking växer ytterligare av både flexibilitets- och kostnadsskäl. IWG är världens största bolag inom flexibla kontorslösningar och gör sitt bästa kvartal någonsin. Samtidigt är den forna giganten WeWork i sin största kris någonsin, och kämpar för sin överlevnad genom förhandlingar med fastighetsägare och omstrukturering av sina lån.
Om du letar efter ett nytt kontor eller är nyfiken på coworking, så kan du titta närmare på våra olika medlemskap här. Vi finns alltid på info@helio.se eller 08 522 232 00 om du har några frågor!