helio members

 

Medlemmar sedan: Augusti 2016

Vilka: Robby de Candido och Magnus Lundmark

Var: Summit Kista Timebuilding

Grundat: 2016

I augusti 2016 flyttade Robby de Candido och Magnus Lundmark in till oss i Kista. Med sig hade de vad de flesta skulle kalla “komplicerad elektronisk labbutrustning” och deras startup Skysense. Vi ställde ett par frågor till Robby för att fråga vad de gör med den där labbutrustningen i deras Studio, och hur de hamnade i Kista.

– Vi tillverkar spårningsutrustning för drönare, är det korta svaret. Det lite längre är att den spårningsteknik som det civila flyget använder är alldeles för dyr, tung och energikrävande för att fästas på drönare, och där fanns det en lucka som behövde fyllas.

Hösten 2015 började Robby och Magnus att programmera, löda och testa små prototyper för hand, och våren 2016 hade de en produkt som var liten och energisnål nog för att fästas på drönare, men som ändå inte skulle kosta skjortan att tillverka. 

– Enkelt förklarat så eliminerar vår produkt, som egentligen är ett litet kretskort, konflikten mellan flyg– och drönartrafik genom att skapa synlighet mellan trafikslagen.

Vill skapa fler användningsområden

Bristen på samexistens med andra luftburna farkoster har gjort att utvecklingen för vad drönare kan utföra begränsats, någonting som Robby de Candido vill ändra på.

 – Det finns många nyttor som ännu inte tagit fart på grund av regulatoriska hinder. Främst där drönaren opererar väldigt långt bort och fjärrpiloten inte kan se den med ögat, utan måste förlita sig till tekniken ombord på farkosten (kameror, radioutrustning, radar, etc.). Två exempel på detta är inspektioner av högspänningsledningar ute i vildmarken eller räddningsinsatser i skärgården. Vår produkt gör att drönare nu kan ses av det vanliga flyget. 

Investering från Flightradar24

Robby tror att på längre sikt, fem till tio år, kommer det att finnas infrastruktur, övervakad av relevanta myndigheter, som möjliggör att drönare opererar i stora antal, både över städer och landsbygd, och utför jobb som underlättar vår vardag och bidrar till ett effektivare samhälle. Förutom honom ser också flygspårningsföretaget Flightradar24 ljust på framtiden. Med sina 1,5 miljoner dagliga användare i ryggen har de valt att investera mångmiljonbelopp i Skysense.

– Med Flightradar24 har vi fått en partner med ett starkt varumärke inom flygindustrin, faktiskt mycket starkare än vad man kan tro. Det ger oss en trovärdighet vi annars inte skulle ha. 

Att företaget hamnade i Kista är ingen slump, det är Europas största kluster av IT-företag och både konsulter och kunder finns inom gångavstånd.

– Som techföretag är det här man vill vara. Vi är omgivna av olika sorters människor runt våra lokaler, och det är aldrig långt till människor med spetskompetens vi eventuellt skulle behöva ta hjälp av. 

Läs mer om vår location i Kista eller om medlemskap i Summit.

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se