Intervju med: Erik Byrenius & Benjamin Ratz, Nordic Makers

Gör: Driver Nordic Makers tillsammans med nio andra investerare

Var: Helio Hötorget

Sedan när: Mars 2017

Nordic Makers är en sammansättning av nio investerare utspridda över Sverige och Danmark. Delägarna har startat företag som Zendesk, Onlinepizza.se och Momondo, och majoriteten av erfarenheten ligger i mjukvara. Två av dem är medlemmar på Helio, och vi kikade förbi för att ställa några snabba frågor.

Hur startade Nordic Makers, och hur hittade just ni nio varandra?

Vi var några entreprenörer som hade börjat göra individuella ängelinvesteringar i snarlika bolag, men  insåg att vi kan skapa mer värde för bolagen om vi gick ihop. Så vi bestämde oss för att ta nästa steg och skapa en riktigt vass såddinvesterare som kan hjälpa bolag till nästa nivå.

Vilka branscher investerar ni i huvudsak i och varför?

Vår egen erfarenhet kommer främst från teknikbolag, så vi vill att bolagen har någon form av innovativ teknik. Branschmässigt är vi väldigt breda, men petigare med när vi väljer att kliva in i ett bolag. Vi vill att det ska vara efter ängelrundan, men för tidigt för det stora VC-bolagen.

Varför ska man som startup söka sig till just er?

Vi har själva byggt stora bolag och vet vad man som grundare kan ha problem med, men inte går att läsa sig till. Det kan handla om allt från grundarkonflikter till likviditetsproblem och tvetydiga nyckeltal. Om man har ett proof of concept och ska ta in åtminstone 6-7 miljoner kronor för att skala upp verksamheten och vill få med sig ett gäng erfarna entreprenörer så kan vi vara helt rätt investerare.

Nordic Makers är inget bolag utan mer ett kollektiv om man så vill. Vad händer när ni är oense om en investering? Har ni ett veto/röst-system?

Vi investerar genom gemensamt bolag, så även om vi är ett gäng individer i bakgrunden agerar vi snarare som om vi vore en fond, där vi gemensamt fattar investeringsbeslut.

I er kollega Hampus Jakobssons presentation på er hemsida står det “I co-founded Nordic Makers as I love learning and talking to people who are building things that impact.” Är pengar eller påverkan den största drivkraften för er?

Pengar är inte den starkaste drivkraften för någon av oss. Samtidigt är det inte välgörenhet vi sysslar med. Självklart kommer vi att göra allt vi kan för att de bolag vi investerar i ska lyckas så bra som möjligt finansiellt. Men vi väljer bolag även utifrån ett socialt perspektiv. Om vi inte själva tycker att problemet de försöker lösa är värt att lägga massor av vår egen tid på kommer vi att tacka nej.

På vilket sätt är co-working bra för er?

Vi som driver Nordic Makers är utspridda geografiskt, så för oss två som jobbar från Stockholm är det guld värt att få ett socialt sammanhang med andra människor. Min kollega Benjamin skulle nog inte orka sitta ensam i ett rum med mig hela dagarna, haha. Och så är det såklart skönt att slippa tänka på inköp, städning, disk, osv.

Vad är grejen med Trump?

Han ringde och frågade om inte vi kunde investera i några bolag som bygger murar eller skapar automatiserade pussy grabbers. Vi tyckte att idén var så absurd att vi valde att ta med honom på vår webbsida.

Om du vill veta mer om våra olika medlemskap, kan du läsa här – och läsa mer om Helio på Hötorget här.

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se