Helio Coworking Members

Intervju med: Mikael Johnsson

Gör: Driver OXX tillsammans med Richard Anton

Var: GT30

När: Februari 2017

OXX flyttade in hos oss i februari och investerar i B2B startups som kommit en bit på vägen med verifierad affärsmodell. Vi tog ett samtal med grundaren Mikael Johnsson om kreativitet, teknologi och hans egna startup.

Berätta lite mer om Oxx, varför valde du att starta eget?

– Vi har tidigare jobbat med liknande investeringar på  Investor Growth Capital och Amadeus Capital Partners, men ville starta eget för att kunna bygga ett tydligt varumärke och leverera till en väldigt specifik typ av bolag och entreprenörer.

Med en smalare inriktning på investeringarna vill Oxx göra ett bättre jobb.

– Små startups med en bra idé brukar sällan ha några problem att få in pengar, men när bolagen blir större och vill fortsätta utvecklas, är det svårare att få in kapitalet som behövs. Vi märkte att B2B-företag som omsätter 50 till 100 miljoner och vill skala upp inte får så mycket kärlek. Det är dem vi investerar i. Det är det vi kan, och det är det enda vi gör.

Mikael berättar att Oxx nu tittar på många investeringar inom artificiell intelligens och maskininlärning, två intressanta framtidsteknologier som kommer att påverka fler sektorer än vad vi tror idag.

– Jag var nyligen på en konferens där jag ledde en panel med bolag som håller på med dataanalys och AI. Det är helt makalöst hur maskininlärning kan användas till att analysera till exempel medicinsk diagnostik eller lösa stora, globala transportproblem.

Hur är det att sitta i ett coworking space som investerare?

– Bara positivt. Jag har tidigare suttit i miljöer där de flesta jobbade med liknande saker som mig. Här är det mycket mer uppblandat, och det är ju väldigt berikande att sitta tillsammans med människor som har olika perspektiv. De investeringar vi gör påminner väldigt lite om att investera i stora börsbolag, där man analyserar kassaflöden och utdelningar. Även om vi inte är konstnärer måste vi ändå vara kreativa. Att tänka linjärt skapar inga stora värden för oss och våra partners.

Efter den här intervjun gjorde OXX sin första investering i fonden i bolaget Apica, mer om det kan du läsa på Dagens Industri.

Om du vill veta mer om våra olika medlemskap, kan du läsa här – och läsa mer om Helio på GT30 Grev Ture här.

 

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se