Intervju med: Johannes Cullberg, VD Paradiset
Var: Medlemmar på Helio Hötorget
Sedan: Hösten 2017

Vem älskar inte god mat, och vem vill inte kunna äta med ett gott samvete? Denna insikt har gänget bakom Paradiset förvaltat och skapat ett bolag som lever efter mottot att god mat är en av de viktigaste ingredienserna för ett gott liv och en hållbar framtid. Paradiset är medlemmar på Helio Hötorget, så vi tog en kaffe med grundaren Johannes Cullberg för att få veta mer om deras arbete och butiker.

Berätta, hur började sagan om Paradiset? 

För femton år sedan hjälpte jag till att bygga upp Lidls verksamhet i Norge, från vitt papper till 25 butiker. Då lovade jag att jag aldrig mer skulle jobba med dagligvaruhandel. Sedan dess har jag jobbat med företagshälsovård. Därefter fick jag barn! Då blev jag upprörd över hur dåligt utbudet var när man skulle handla schysst käk till familjen och blev mer medveten än innan. Jag insåg då att ingen kommer öppna den matbutik som jag själv skulle vilja handla i. Så jag gjorde det själv.

Paradiset i Sickla Köpkvarter. Vi älskar tältet!

Er vision är att vi ska kunna handla med gott samvete, vad menar ni med det? 

När du vet att du stoppar i dig och din familj bra mat utan onödiga tillsatser. Att du känner att du betalat rätt pris för det samtidigt som du vet att det inte är några djur som lidit onödigt mycket för att du ska få i dig maten. Du vet också att maten inte har fraktats från Botswana när det skulle kunna vara från Södertälje. DET är gott samvete.

Det är garantin när man går in i Paradisets butiker?

Ja! 100% naturlig mat, hög andel ekologiskt och så mycket småskaligt lokalproducerat som möjligt. Vi försöker enbart jobba med passionerade producenter. Du behöver inte titta på innehållsförteckningen, allt är redan kontrollerat. Vi brukar säga att hjärtat alltid går före plånbok.

Ni har något som ni kallar för Svarta listan. Berätta, vad är det?

Vi har helt valt bort och förbjudit vissa produkter samt tagit bort 195 tillsatser, tillsatser du inte behöver om du vill laga riktig mat. Fejkmat går helbort i Paradiset.

Vad är det som är så farligt med så kallad fejkmat? 

Det är ganska enkelt om vi tittar på o-hälsoutvecklingen. Vi i Sverige har gjort som vi alltid gör, och tagit efter USA. I detta fall när det kommer till livsmedelsindustrin. På tio år har vi gått från 40% till 50% övervikt hos den vuxna befolkningen. Det är helt orimligt. Det här är det som är det läskiga med matindustrin och det som jag krigar för dagligen.

Ni lägger även stor vikt på att era kunder ska kunna handla rätt saker till rätt pris, hur ser ni till att hålla priserna låga? 

Vi tar inga ockerpriser i butikerna. Alla andra stora butiker pressar upp priser på ett orimligt sätt på allt som är ekologiskt.

Är Svenskar medvetna när det kommer till livsmedel? 

Nej!

Vad är den största boven i medelsvenskens skafferi, kyl eller frys?

Helt klart läsken, det billigaste köttet och generellt all ultraprocessad mat. Alltså mat som du inte behöver tillaga, som kakor, saft, bars och chips. Sådant du kan stoppa direkt i munnen. Där har du riktigt läskiga grejer!

Hur ser er vision ut gällande Paradiset som arbetsplats? 

Det står i vårt treårsmål att vi ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser inom medelstora företag. Det är en självklarhet. Vi vill tänka i alla led, hållbart och innovativt. Minst 50 % av styrelsen ska bestå av kvinnor på Paradiset framöver. I början blev det inte så då de flesta personer som investerade i företaget var män. Men nu har vi haft en framgångsrik crowdfunding, där det istället var 70% av de som investerade som var kvinnor. Skitkul!

Vad tycker ni om att sitta i ett co-working space? 

Jag tycker det är så bra! Det är en skön känsla här! Heliogänget generellt är alltid bra personer, glada personer. Så man blir alltid glad när man kommer in. Och utsikten! Folk som kommer på möten blir helt tagna, då blir man stolt.

Om ni fick öppna en butik vart som helst i världen, var skulle den ligga? 

Jag skulle nog säga, San Diego! Jag och min fru vill flytta dit om några år och bara göra yoga och hänga.

Vi är väldigt glada att ni sitter hos oss på Helio och ser fram emot att se allt fler Paradiset ploppa upp runt om i Stockholm, Sverige och i San Diego!

För att läsa mer om Paradiset, besök paradiset.com eller följ dem på sociala medier. Instagram @paradiset eller facebook.com/paradisetmatmarknad

Här kan du läsa mer om hur coworking fungerar på Helio och hur du kan bli medlem.

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se