gt30 henrik norström

Intervju med: Henrik Norström

Gör: Driver Penny & Bill och The Bakery

Var: GT30

När: Sedan februari 2017

I mars 2017 öppnade vi GT30, och tillsammans med Luxgruppen driver vi i huset restaurangen Penny & Bill och bageriet The Bakery. Vi tog ett snack med Henrik Norström om den nya restaurangen.

Henrik själv behöver ingen närmare presentation. Efter medalj i Bocuse d’Or och stjärna i Guide Michelin sitter kvalitetsstämpeln ordentligt. Därför är vi minst sagt glada över att ha hans två senaste satsningar – Penny & Bill och The Bakery – i våra lokaler. Vi ringde honom på väg till ett av jobben en tidig morgon.

– Hallå, hej? Hallå? Hej! Ursäkta, jag kopplade in dig i bilen. GT30? Känns superkul. Som kock och matentreprenör är det väldigt roligt att jobba på en plats där mat inte är huvudbusinessen, men ändå tillåts vara viktigt och en del av en helhet. Vi serverar ju både “vanliga” kunder och medlemmar, och levererar även maten till konferenser, möten och events i huset.

Penny & Bill blandar högklassig drinkkonst (Sverige bästa bartender 2016, Johan Evers, står bakom baren) med dito matkonst, och lyckas med sitt koncept att sticka ut till och med i den Stockholmska matdjungeln. Grundfilosofin är dock samma som på Henriks andra restauranger.

– Vi vill gräva där vi står. Det är viktigt. Ska vi kunna köpa svenska råvaror i framtiden måste vi köpa dem även idag. Det här tänket genomsyrar mycket hos oss, i allt från egenjagat viltkött till svenska tomater.

Henrik understryker att råvarorna självklart måste behandlas på rätt sätt för att det ska bli bra mat. Inga problem dock enligt matskribenterna, och under mer än tio års tid behandlade Henrik varorna så bra att hans restaurang Lux hade en stjärna i Guide Michelin.

– Även om det var mycket jobb var den tiden självklart rolig! Men vi kände att vi växte ur, eller bort från, den scenen. Kanske kommer jag göra det någon gång i framtiden igen. Men var sak har sin tid, och just nu tycker jag mina andra projekt och restauranger är roligare än att jaga stjärnor. Att driva ekologiska caféer och matcha mat med drinkar på GT30 till exempel.

Penny & Bill blir översatt till svenska “mynt och sedel” och anspelar på lokalen, som tidigare huserade en bank. Som medlem kan du alltid äta och dricka (eller köpa hembakt på The Bakery för den delen) för medlemspriser .

Här kan du läsa mer om medlemskap på Helio eller kolla menyn på Penny & Bill. 

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se