Sedan flera år tillbaka jobbar Helio och Gather tillsammans med en delad vision om att skapa en bättre stad för alla. Gather Festival är innovations- och inspirationsfestivalen som med sin blandning av talare, ämnen och workshops kan ses som en svensk version av SXSW. Inför 2020 kommer de byta plats för festivalen, tid på året, tema och mycket mer. Vi tog ett snack med Jakob Granding, grundare och initiativtagare till Gather. 

Kul att få jobba ihop med er under 2020 igen. Och spännande med förändringar ni har gjort till årets festival. Första frågan – vem tycker du borde gå på Gather 2020?

Detsamma. Helio tillför en extra trygg zon för oss att känna oss hemma vid resten av året”

Gather är för den som vill utmana sig själv genom att träffa olikheter, framtid, dåtid, nutid i ett spännande och närvarohöjande format. Det är för dig som jobbar med samtidens frågor. Många tror att det måste vara just ett specifik ämne som behöver binda personen men det är just mångfalden och det som du inte redan visste som blir nyckeln till din utveckling. Här får du chansen att näst möta olikheterna både när det gäller kunskaper, personligheter och kroppar.

Varför har ni delat upp festivalen i olika block i år?

Vi vill skapa ett mer sammanhållet fokus kring våra tre beståndsdelar. Låta dessa blomma ut var och en för sig. Främst grundar detta sig kring att vi vill ha större utslag och resultat i våra labb. Därför behöver dessa få tid och engagemang för att kunna påvisa sin genomslagskraft. Konferensen har i sin tur alltid varit genomslagskraftig där intresset legat kring talareprogrammen. Gather Weekender blir därefter crescendo att avsluta hela veckan. Flytten till maj är för att skapa ett underlag för Gathers musikdel. Vi märkte att september inte var månaden som var bäst anpassad till att väcka liv i Stockholm som klubbstad.

Berätta varför ni tycker att Gather Green är viktigt att ta in som en del av alla blocken på festivalen?

Gather green blir en självklar förankring med vår flytt till Slakthusområdet. När vi också blir en en del i den matdestination som ska skapas där nere känns hållbarhet och mat som en självklar del rakt igenom Gather. Gather har alltid haft en hållbar approach genom alla sina teman men i år känns det ännu viktigare att hållbarhet, klimat får ett eget spår.

Ni är fortfarande väldigt hemliga med det mesta, finns det något du kan avslöja utöver det vi läst i media?

Det mesta kommer visa sig de närmaste veckorna. Vårt mål är att under början på Mars avslöja allt innehåll på ett bräde. Det kommer bli en magisk talar lineup i år med ett stort fokus på nuet och där vi står just nu. Med allt från fantastiska kreatörer, forskare, konstnärer och entreprenörer.

På längre sikt, vilket påverkan på samhället vill du skapa med festivalen?

Vi vill kunna påvisa att vi kan sammanföra olikheterna och att det i sin tur ger upphov till faktisk förändring. Vi vill få med oss näringsliv, akademi, civilsamhälle och offentlig sektor och möjliggöra för konkret utveckling mellan samhällsgränserna. Konkret betyder det att vi vill att Gather ska bli sedd som en trygg plats att skapa och utveckla på. Att ta in det osäkra och öppna upp för förändring. Det är inget som sker över en natt eller ens över en festival. För det behöver vi bli ett community och en plattform.

Om du är intresserad av Gather kan du läsa mer här, och biljetter kan du köpa här. 

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se