Vår medlem Anders Olsson tillbringade 10 dagar på Stanford University i somras med blockerad näsa. En ovanlig företeelse kontra vad han normalt sett gör – sover med tejp över munnen. Anders har även sprungit en halvmara med förtejpad mun och är en stark förespråkare till att andningen är vägen till ett mer hälsosamt liv.

Hej Anders! Vi måste få gå rakt på sak. Vi har hört att du sover med silvertejp över munnen. Varför?

Haha, nej inte silvertejp! Men däremot Sleep Tape, en produkt jag själv utvecklat. Jag har sovit med tejpad mun i snart nio år och anledningen är enkel! Det är för att säkerställa att min mun är stängd så att jag bara andas genom näsan.

Varför är det dåligt att andas genom munnen när vi sover? 

Mun-andning i vila innebär per automatik en låggradig form av hyperventilering, vilket skapar en obalans i kroppen mellan syre och koldioxid. Denna obalans gör att vi berövar kroppen en del av det livsviktiga syret. Mun-andning ger en sämre sömn som är orolig och ytlig. Mängder av studier visar hur viktig djupsömnen är för att hjärnan under sömnen dels ska kunna sortera och organisera det vi upplevt under dagen och dels rensa ut slaggprodukter.

Vi har förstått att du var mitt uppe i jakten på pengar, prylar och framgång när du snubblade över det som nu kommit att bli din passion, andningen. Vad gjorde du innan och hur kom du in på ämnet som kom att bli ditt liv, och som fick dig att avsluta den materiella jakten?

Jag drev eget IT-företag och hade under en längre tid känt en tomhet, att det var något som saknades. Jag insåg att det måste finnas mer i livet än att jaga just pengar, prylar och framgång. Jag blev inspirerad av en bok om hur man kunde bli av med astma genom att förbättra sin andning, sen var jag såld. Så jag sålde företaget och började jobba med hälsa!

Du beskriver dig själv som en passionerad andningsnörd som lär människor att andas. Berätta vad du gör?

Jag tar emot klienter på min klinik, håller kurser och föreläsningar där jag undervisar i Medveten Andnings sju goda andningsvanor. Jag delar med mig av vad som händer i kroppen rent fysiologiskt vilket både skapar en förståelse för vad försämrade andningsvanor leder till och motivation att förbättra de ca 1000 andetagen vi tar varje timme. Jag har också utbildat närmare 800 Andningsinstruktörer.

År 2010 höll du ditt första föredrag i medveten andning där det kom ”hela” en deltagare. Hur många brukar komma på dina föreläsningar idag?

Haha, ja det var ingen succé i början. Men på nästa föreläsning dubblade jag i alla fall antalet då det kom två deltagare! Sedan dess har det dock hänt en hel del och Medveten Andning är idag alltmer efterfrågat. När jag föreläste här på Helio sist var det fullsatt med 255 deltagare. Nyligen var jag gästföreläsare på Arizona State University med över 70 000 studenter, inför ca 225 åhörare och inom kort ska jag föreläsa för ca 500 personer på en tandläkarkonferens.

Den 14 november ska du även föreläsa på vår Learn@Lunch! Vad kan vi vänta oss?

Min förhoppning är att de som kommer och lyssnar blir nyfikna, inspirerade och motiverade att ta hand om sin kropp och knopp ännu litet bättre genom att börja med några av de enkla andningstipsen för vardagen som jag delar med mig av.

Du påstår själv att man kan förändra sitt liv genom andning, på vilka sätt?

Vi vet alla att vår andning är extremt viktig och att vi dör om vi slutar andas. Vi lever i princip från ett andetag till nästa och det är grunden för vår existens. Att vi är så beroende av att andas är på grund av vårt stora behov av syre. Eftersom försämrade andningsvanor berövar kroppen en del av det livsviktiga syret är det inte så konstigt att det över tiden har en negativ påverkan på hälsan. Det är då inte heller så konstigt att en förbättrad andning är ett av de kraftfullaste verktygen vi har för att förbättra vår hälsa. Både fysiskt som vid smärta, astma, hjärtproblem, sömn, trötthet och mentalt och känslomässigt som vid stress, koncentration, sorg, rädsla och ilska.

Brukar du ha tejp över munnen på jobbet? 

Nej, ingen tejp på jobbet! Däremot använder jag Relaxatorn, en andningstränare jag utvecklat, en hel del då det både hjälper mig att hålla koncentration och fokus uppe och även att kunna hantera stress bättre när jag har en tight deadline eller liknande.

Vad tycker du om att sitta på ett coworkingställe?

Jag stortrivs. Det bästa med Helio är alla trevliga människor, både anställda och de andra företagen. De stora loungerna och närheten till fina konferenslokaler är också ett stort plus. Jag tränar mer nu då vi har ett kanonbra gym och idrottshall där vi kör innebandy. Vi inspirerar varandra till att röra på oss och några gånger har vi även varit ut och sprungit!

Finns det någon speciell övning du kan tipsa våra medlemmar om för att kunna arbeta mer fokuserat?

Andningsankaret där man stänger munnen, rätar på ryggen, blundar, lägger en hand på magen och en hand på bröstet och tar tre något förlängda utandningar är ett väldigt effektivt sätt att komma ned i varv och hitta tillbaka till här och nu.

Tack Anders! Vi ser väldigt mycket fram emot din föreläsning och hoppas innerligt att du tar med dig en tejprulle eller två!

För att läsa mer om Anders föreläsning hos oss på Helio den 14 november klicka här! Om ni vill läsa mer om Anders Olssons metoder och verktyg besök medvetenandning.se

Följ oss gärna via Helio.se och vår Instagram för senaste nytt.

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se