Välj mellan tio olika platser i Stockholm
Att det är svårt att hitta boende i Stockholm är ingen nyhet. Tyvärr har vi på Helio inga bostadsrätter att hyra ut. Något som vi dock kan hjälpa dig med och som kan förenkla din vardag avsevärt, är en arbetsplats. Tack vare att vi har coworking spaces över hela Stockholm kan du enkelt hitta en lokal som faller dig i smaken. Du hittar våra arkitektritade och välutrustade platser på Grev Turegatan, med coworking i Kista, på Hötorget, i Hornstull, på coworking i Sundbyberg & Solna och i T-House på Stureplan. Till dessa finns det dessutom flera smidiga kommunikationsmöjligheter och under varje arbetsplats hittar du en karta och en lista över de närmsta buss- och tunnelbanestationerna. Vi vet också var du kan parkera bilen om du kör till jobbet.
Vad kännetecknar ett coworking space i Stockholm?
Ett coworking space i Stockholm, innebär att du delar ett öppet utrymme med andra arbetande. Du slår dig alltså ner på en valfri plats i en större lokal, slår upp din laptop och dyker ner i dagens uppgifter. Det är en arbetsmiljö för den som gillar att ha liv och rörelse omkring sig och hittar inspiration i att betrakta människor. Du kan läsa mer om coworking i vår kompletta guide som du hittar här. Med coworking i Stockholm finns också möjligheten att kunna småprata med en bordsgranne då och då och bredda ditt nätverk. På Helio tror vi starkt på de möjligheter som finns när det kommer till att lära från sina medmänniskor och vi vet att kreativitet föds i kreativa miljöer. Vi älskar därför att flera människor från flera olika branscher samlas i våra kontorshotell där de alla har möjligheter att samtala och lära av varandra. Om det istället är ett stort kontor du söker, så kika här för att hyra kontor i Stockholm.
Skulle du dock föredra att ha det lite tystare omkring dig och behöver lite mer lugn för att kunna fokusera på dina arbetsuppgifter, har vi även fokusrum i några av våra coworking-lokaler i Stockholm. Här kan du till exempel kolla på vårt coworking space i Hornstull. Är det inte alls i Stockholm du letar kontor, utan istället i Skåne så är det bättre att du klickar dig in och läser mer om coworking space malmö.
Medlemskap
Är du intresserad av ett av våra coworking space i Stockholm ska du kika lite extra på vårt medlemskap Flex. Här hittar du Stockholms-platser från 2 000 – 5 000 kronor per månad, beroende på var du vill sitta. Blir du Open-medlem får du förutom en garanterad arbetsplats som du kan utnyttja dygnet runt, även tillgång till flera gynnsamma fördelar. I alla våra kontorshotell finns det gemensamma köksutrymmen, här finns alltid ekologisk frukt, ekologiskt kaffe och te i flera smaker som du är mer än välkommen att ta för dig av. Utöver att fungera som ett substitut till ett café är alla våra kontorshotell dessutom utrustade med en hjälpsam reception som är öppen från klockan 08.00 till 18.00, och på varje kontor finns våra community managers som svarar på alla frågor du kan tänkas ha. Allt annat som behövs i arbetslivet har vi också ordnat, bland annat blixtsnabbt WiFi, skrivare och posthantering – för att nämna några få saker. Här kan du till exempel hitta mer om vårt coworking space på Östermalm.
Coworking space i Stockholm vs jobba hemifrån
Stockholm är en stad som ligger i framkant när det gäller coworking. Inom loppet av bara några år har drygt 50 coworking spaces etablerat sig från norr till söder i staden. Statistik visar dessutom att antalet medlemmar på coworkinglokaler bara ökar för varje år som går.
Visste du att Stockholm under de senaste åren har producerat flest miljardbolag i världen per capita efter Silicon Valley? Spotify, Klarna, King och Skype är bara några företag som satt Sverige på kartan i entreprenörsvärlden.
Studier visar att knappt hälften (45 procent) av alla som arbetar på ett coworking space idag tidigare jobbade hemifrån. Anledningarna till varför man valt att byta arbetsmiljö är många, men den sociala atmosfären och gemenskapen är bland de främsta.
Nedan ger vi dig ytterligare några bra skäl att byta ut hemmakontoret mot ett coworking space.
Ökad produktivitet och bättre fokus
Oavsett hur välorganiserat ditt hemmakontor är kan det vara svårt att helt komma undan hemmets distraktioner. De gör det betydligt svårare att fokusera, vilket i sin tur kan göra dig mindre produktiv.
Coworking spaces har däremot visat sig kunna förbättra produktiviteten såväl som motivationen dramatiskt bland sina medlemmar.
En av de främsta orsakerna till detta är att alla är där av samma anledning – för att jobba. Dessutom är coworking-kontor utformade på ett sätt som ska stimulera fokus, med ordentliga kontorsmöbler och få distraktionsmoment.
Här är lite intressant statistik som visar de positiva effekterna av coworking när det gäller produktivitet:
- 68 procent uppger att de kan fokusera bättre i ett coworking space.
- 64 procent av coworkers slutför sina arbetsuppgifter i tid.
- 84 procent uppger att de känner sig mer motiverade och engagerade efter att ha börjat arbeta i ett gemensamt kontorsutrymme.
Tydliga gränser mellan jobb och fritid
När du jobbar hemifrån är det enkelt att blanda ihop fritid med jobbtid eftersom du inte byter miljö. Detta leder ofta till att du sitter och svarar på mejl eller tänker på jobb även när du egentligen inte ska arbeta.
På sikt kan ständiga tankar på jobb göra dig mindre produktiv eftersom du aldrig får möjlighet att ladda batterierna. I värsta fall kan det till och med leda till stress och utbrändhet.
Genom att jobba på coworking istället för hemma blir det enklare att separera jobb och fritid. På så sätt kan du behålla hemmet som en fristad och samtidigt förbättra dina arbetsprestationer när det väl är dags att jobba.
Bygg upp värdefulla nätverk
Även om det finns goda möjligheter att bygga upp nätverk digitalt är det ändå enklare att skapa nya bekantskaper öga mot öga.
Som du säkert förstår är ett coworking space det ultimata stället för dig som vill bredda ditt professionella nätverk. Här samlas entreprenörer, frilansare och anställda från varierande branscher – alla med sina kunskaper, erfarenheter och kontakter. Kanske råkar du slå dig ner bredvid en grafisk designer som kan hjälpa dig förbättra din verksamhets digitala profil?
Enligt Ergonomic Trends uppger 82 procent av coworkers att de breddat sina nätverk markant bara genom att arbeta i gemensamma kontorsutrymmen.
Mindre ensamhet
Många som jobbar hemifrån börjar efter ett tag känna sig isolerade och ensamma. Vissa kan till och med uppleva symtom förknippade till depression. Det sociala samspelet är viktigt, dels för vårt välmående och vår utveckling, men också för att vi ska kunna prestera optimalt i på jobbet.
Ett coworking space tillåter dig att fokusera på dina arbetsuppgifter i lugn och ro, men bjuder samtidigt in till social interaktion. Dessutom anordnar många coworking spaces regelbundna aktiviteter, seminarier och andra roliga event för sina medlemmar.
Jobba på coworking space eller café?
Att arbeta på ett café har sina fördelar. En av de främsta är möjligheterna till regelbundet miljöombyte – du kan byta café varje dag om du så vill. Dessutom är det många som trivs i caféernas ofta högljudda och smått röriga miljö.
Det finns dock några nackdelar med att arbeta på café som kan vara bra att känna till. Här är några av de främsta.
- Det är dyrt. Att jobba på ett café är inte gratis. Varje gång du bestämmer dig för att jobba där måste du beställa något, vilket kan bli dyrt i längden (särskilt på svenska caféer och i Stockholm). På coworking spaces ingår ofta obegränsat med kaffe och te i månadskostnaden.
- Distraktioner. Som bekant kan många caféer vara högljudda och fulla i rörelse. Vissa trivs bra i denna miljö medan andra upplever den som extremt distraherande, vilket kan försämra koncentrationen. Coworking-utrymmen är ofta lugna och tysta eftersom alla är fullt fokuserade på sitt eget arbete.
- Dålig ergonomi. Sist men inte minst är caféer inte anpassade för att vara arbetsplatser. Ergonomin är därmed långt ifrån den bästa med hårda stolar och små bord. Coworking spaces, å andra sidan, är utformade för att ge en komfortabel arbetsupplevelse.
Vilka sitter på ett coworking space i Stockholm?
Dagens coworking spaces är tillgängliga för alla – från anställda och egenföretagare till frilansare och studenter. Den allra vanligaste gruppen att stöta på är dock frilansare.
Enligt en analys från KTH representerar frilansare så mycket som 54 procent av alla coworkers i Stockholm. Mer än hälften – 55,2 procent – av alla medlemmar på coworking spaces i Stockholm är dessutom egenföretagare.
Vad gäller branscher är de flesta coworkers verksamma inom IT, PR, marknadsföring eller försäljning. IT är den dominerande gruppen där webbdesign, mjukvaruutvecklare och IT-konsulter är vanliga yrken.
Drygt 16 procent av alla medlemmar är anställda medan omkring 7 procent fortfarande studerar. På tal om utbildning har faktiskt drygt 85 procent av alla medlemmar på coworking spaces idag en akademisk utbildning.
När det kommer till könsfördelning har allt fler kvinnor satsat på coworking de senaste åren. Drygt 40 procent av alla coworkers är kvinnor och de utgör dessutom omkring 46 procent av alla frilansare.
Hur har coworking i Stockholm påverkats av corona?
Coronapandemin har för många inneburit en hel del omställningar i arbetslivet. Framför allt har många blivit tvungna att lägga om sina arbetsprocesser och övergå till distansarbete för att minska smittspridningen.
Coworkingbranschen har likt många andra branschen drabbats av coronakrisen. Samtidigt var coworking på uppgång redan innan krisen och det finns ingenting som tyder på att pandemin skulle påverka denna trend på sikt.
Det finns faktiskt flera saker som indikerar att branschen till och med kan blomstra när krisen är över.
Coworking är kostnadseffektivt
När pandemin är över kommer många verksamheter både i Stockholm och i andra städer med största sannolikhet vara ute efter mer kostnadseffektiva alternativ än traditionella kontor.
Coworking är ett prisvärt alternativ för företag som temporärt behöver minska sin verksamhet. Här är det till exempel möjligt att låta en del av personalstyrkan arbeta hemifrån och en del från coworking-lokalen.
Flexibelt i osäkra tider
Osäkra tider kommer att råda även efter coronakrisen. Därför kommer många företagare med största sannolikhet dra sig för att ingå hyreskontrakt med långa avtalstider som kan leda till ekonomiska påfrestningar om verksamheten inte går med vinst.
Coworking kan vara ett betydligt mer flexibelt – och framför att mindre riskfyllt – alternativ eftersom betalningen sker per månad, oftast utan bindningstid. Med andra ord är det enkelt att avsluta coworkingmedlemskapet om verksamheten går bra eller dåligt.
Fler startar eget
En positiv effekt av coronapandemin är att allt fler väljer att starta eget företag, vilket naturligtvis är en följd av den ökade arbetslösheten.
Under 2020 startades rekordmånga företag i Sverige– 74 000 stycken. Detta motsvarar en ökning på hela 14 procent jämfört med 2019, vilket man inte sett sedan 1984 då Bolagsverket började registrera nya företag.
Somt tidigare nämnt är mer än hälften av alla coworkers egenföretagare. Därmed kan vi förvänta oss att coworking spaces, dels i Stockholm men också i övriga Sverige, kommer att bli allt mer populära framöver.