På Helio Kungsholmen sitter kanske en av våra mest innovativa medlemmar. I Dagens Nyheters gamla tidningsarkiv har nämligen Plantagon slagit upp deras allra första stadsodling. De har stora planer för både höghus-odlingar och en plantage på Mars. Vi tog en kaffe 22 våningar ovan odlingarna tillsammans med Vice VD Mia Kleregård för att prata framtiden.
God morgon Mia. Berätta! Vem är du och vad åt du till frukost i morse?
Haha! God morgon, jag är en ledare som älskar att vara där det händer men också att utveckla människor och verksamheter runtomkring mig. Jag åt för övrigt en banan till frukost!
Ni har nyligen invigt er City Farm i DN-skrapan, grattis! Vad är en City Farm?
Tack! Odlingen vi har är ett helt nytt koncept och är världsunikt. Vi återvinner nämligen energin, vatten och näringsämnen i ett helt slutet och symbiotiskt system. Produktiviteten ökas med mellan 200-400% och vi använder hela 99,6% mindre vatten än vanliga odlingar! Vi nyttjar även luften från byggnadens kontorslokaler och via fjärrvärmen skickar vi tillbaka luft från plantorna i ett enda stort kretslopp.
Det låter romantiskt?
Ja! Det fina är också att vi använder oss av DNs gamla tidningsarkiv, ytor som inte behövs längre på grund av den nya digitaliserade eran. Vi planerar att göra 10 nya odlingar i Stockholm inom de närmsta två åren.
Ni hade en väldigt lyckad crowdfunding-insamling nyligen vilket tyder på att väldigt många är intresserade och tror att stadsodlingar är framtiden. Är det framtiden?
Det ÄR framtiden. År 2050 kommer vi att vara 10 miljarder människor på jorden. Om vi fortsätter som vi gör idag kommer ingen jord finnas kvar att odla på, och den som finns kvar har vi besprutat så den är näst intill oanvändbar. Den är utarmad. Vi måste hitta nya sätt att odla.
Vi lever i en värld där den teknologiska utvecklingen går väldigt fort fram, vad har det egentligen för inverkan på livsmedelsproduktionen?
Åh massor – det är det som är så spännande! Det vi ser är att allt kommer bli mer och mer individstyrt, både produkter och själva inhandlingen kommer att förändras. Trenden vi ser inom urban farming, den är exponentiell, och det gäller all teknik. Det gäller att automatisera och effektivisera odlingarna så långt som möjligt. Alla dyra och ohållbara mellanled samt transporter kommer att tas bort successivt.
Försvinner det inte en herrans massa jobb då?
Nej, de kommer inte försvinna, men de kommer förändras! De organisationer och företag som börjar förbereda sig på den omställningen redan idag, det är de företagen som kommer stå starka där framme.
Hur troligt är det att jordens resurser tar slut och när tror du vi kommer märka av det mer än vad vi gör idag?
Den dagen det slutar rinna vatten ur våra kranar i Sverige, är den dagen gemene man kommer inse vad som händer i världen.
Du har även studerat exponentiell framtids-teknologi vilket innefattar kunskap inom AI, robotar, samt nano och bio-teknik. På vilka sätt har du nytta av dessa kunskaper i ditt arbete på Plantagon?
Om jag inte tar mitt ansvar att vara medveten och förberedd på framtiden, hur ska jag kunna inspirera, engagera och vara en förebild för mina medarbetare? Om inte jag vet vart vi ska någonstans, då tar jag inte mitt ansvar som ledare. Jag vill lära mig!
Jag vill lägga min passion till att lösa de globala utmaningar vi har med att använda den fantastiska teknologi som finns. Därför är jag engagerad inom både FN och agenda 2030 utöver Plantagon.
Hur ser du på köttindustrins framtid, tror du att vi går mot ett mer vegetariskt samhälle?
Ja, det tror jag absolut. Man ser tydliga trendskillnader och vegetariska alternativ ser man överallt. Inom köttindustrin kommer vi gå mer mot artificiellt kött. Utvecklingen kommer att komma snabbare än vad vi tror. När vi väl har smakat det och vi inser att det smakar likadant kommer vi inte förstå varför vi ska äta kött från djur överhuvudtaget.
Vi har även hört att du älskar rymden, är det mer än ett brinnande intresse?
Det är en jättepassion! Att få möjligheten att se alla steg och samarbeten tillsammans med Plantagon får mig bli till ett barn i på julafton. Jag älskar det. Vi jobbar fokuserat med rymden eftersom det är ett naturligt steg. Vi måste lösa de globala utmaningarna, och de kan vi lösa via rymdteknologin som idag används att rusta militären i världens länder. Vi vill verka för att förändra det, så att den teknologin används för att säkerställa människans överlevnad. Utan mat får vi krig och ondska. Kan vi bara säkerställa mat, vatten och energi på jorden så kommer vi att kunna vara kvar här. Vi har också en jättestor skyldighet att se till att rymden inte blir som världshaven – där ingen tagit ansvar hittills.
När tror du Plantagon lanseras i rymden?
Redan 2020.
Om du får ge tre bra råd till våra medlemmar, vilka skulle det vara?
1. Våga. Det krävs mycket mod i den process vi står i nu både inom företag, ledarskap men också privat leverne. Våga göra och tänka nytt! 2. Var nyfiken och läs. Ingen kommer komma till dig med information längre. Det är vårt ansvar att vara nyfikna själva. 3. Visa respekt och ödmjukhet.
Tack Mia. Vi ser fram emot att hålla dig i handen när vi tillsammans går mot en spännande framtid!
Om du också vill blir medlem på Helio kan du läsa mer om våra olika medlemskap här.
Om ni vill läsa mer om Plantagon surfa in på deras hemsida här.