Vi på Helio älskar att ha kreativa och innovativa personligheter som springer in och ut ur våra hus. Utöver våra kära medlemmar har vi även massor av spännande företag som sitter hos oss per timme eller dag och en rad olika intressanta inslag av människor som besöker oss sporadiskt. En av dessa är Innocent Mugenga som spelar in sin podcast “Learnability” i vår podcaststudio på Helio GT30. Han möter individer och experter i jakten på att lära sig, och oss – mer. Vi tog ett snack med Innocent för att ta reda på varifrån hans drivkraft och passion kommer ifrån.
Hej Innocent! Du har själv sagt att du är beroende av att lära, varifrån kommer denna lust?
Det kommer från tidiga insikter om vad man kan åstadkomma med denna lust. Vi föds alla med ett enormt driv av att lära, främst för att överleva och för att växa. Dock så dämpas denna drivkraft med tiden, och det är kanske för att vi inte längre ser det som avgörande för vår överlevnad. Samtidigt lever vi i en tid då vårt och planetens välmående kräver att vi använder den här nyfikenheten som ett verktyg och som en drivkraft för att rädda oss själva, och hjälpa varandra.
Du har precis släppt ditt fjortonde avsnitt av Learnability med Anton Granlund. Berätta, varifrån kom idén att starta din podcast?
Idén bakom Learnability kommer nog främst från ett begär av att fördjupa mig i den här typen av frågor och facilitera dessa konversationer. Att med hjälp av inspirerande människor som jag känner och människor som jag vill lära mer om, utforska vad det är som driver oss, vart vi är påväg och hur vi kan se till så att så många som möjligt gynnas av resan och destinationen.
Du beskriver podden som en öppen upptäcktsfärd i vår förmåga och lust att lära. Vad har du lärt dig hittills på upptäcktsfärden?
Jag har redan lärt mig så oerhört mycket, och då har vi bara börjat. En tydlig sak som jag lär mig löpandes är dessa enastående individers dagliga vanor. En annan sak som jag lärt mig är att man inte kommer ifrån motsägelser, som hur vi ska sträva efter tillväxt men samtidigt vara trygga där vi är. Eller, hur vi naturligt spelar olika roller i livet, men ska vara sanna till de vi är. Vi kommer fördjupa oss i, och koppla samman den här typen av insikter och lärdomar i podcasten framöver. Spider Web Learning som Paulina Modlitba kallar det.
Andra har beskrivit dig som en väldigt produktiv och genuin människa, vad gör du mer än att producera din podcast?
Det var väldigt snälla ord! Jag arbetar med digital kommunikation och utforskar parallellt skalbara verktyg för att personifiera utbildning, konkretisera självutbildning och stödja positiv informationskonsumtion.
Du brukar tala om “junk learning”, vad är det?
Jag spelade in ett helt avsnitt om det här och skulle säkert kunna göra minst två till. Kort draget så är det resultatet av att vi är förinställda till att ta den lätta vägen. ”The path of least resistance”, som det kallas. Detta ska en gång i tiden ha varit nödvändigt för att bevara energi och på så sätt överleva. När vi i stora delar av världen inte längre har det behovet och istället har skräpmat i överflöde och all underhållande men ickegivande information i världen några tumsvep bort, så leder det lätt till att vi applicerar det här ”lätta vägen”-beteendet på vår matkonsumtion eller informationskonsumtion, och konsumerar på ett sätt som inte ger oss den näring vi behöver. När det kommer till informationskonsumtionen så har vi valt att kalla resultatet av detta för “Infobesity” – därav namnet på avsnittet som handlade om just detta.
Vad är de största hinder och farhågor med just inlärningsprocessen i den informations-styrda värld vi lever i?
En av de största farhågorna är väl att vi inte lär oss hur vi ska navigera i den här världen. Att vi inte lär oss hur vi fungerar bland annat ur ett evolutionärt, neurologiskt och psykologiskt perspektiv samt hur detta påverkas av digitaliseringens framfart. Risken blir att vi inte skapar möjligheter att ta kontroll över vårt flöde och därmed blir överväldigade, vilket på sikt kan skada vår mentala hälsa. Vi bör sträva efter att ha så få som möjligt som mår sämre av detta klimat och ha så många som möjligt som förstärks av detta klimat så att de både direkt och indirekt kan bidra till att andra mår bättre.
Varje podcast har ett tema utifrån ditt intervjuobjekt, kan du berätta om några av de teman och gäster du haft?
Temat eller namnet på avsnittet sätts oftast först efter avsnittet spelats in och baseras då på den inriktning som samtalet tagit. Jag hade till exempel ett härligt samtal med Katrine Bimell om framtiden av VR och förkroppsligad livsstilsdesign. Eller när jag pratade med Binto Bali om hans lärdomar och erfarenheter som humanitärarbetare mitt i de hetaste krigzonerna runtom i världen.
Har du ett favoritavsnitt?
Avsnitt nummer två ”20 Years Of Trying Out Life As A Tantric Munk” med Konrad Swenninger spelades in under en veckas besök på Färjås Yogaretreats som han grundat, direkt efter 48 timmars total tystnad. Det var en väldigt lärorik och givande vecka för mig personligen, så därför blir det mitt favoritavsnitt som subjektiv lyssnare.
Vem blir nästa gäst?
Nästa avsnitt gästas vi av artisten Joe Lefty och det blir det första avsnittet som släpps som vodcast, alltså med video. Jag ser även väldigt mycket fram emot samtal med bland andra superentreprenören Ola Ahlvarsson och Jean Rose som är grundaren av det kvinnliga entreprenörsskapsnätverket, Shesupp. Det händer mycket spännande saker framöver, så jag är allmänt pepp på att få fortsätta växa den här plattformen.
Slutligen Innocent, om du enbart fick lära mig en sak, vad skulle du lära mig?
Att omvandla din nyfikenhet till produktiv handling som tar dig närmre din individuella strävan efter förverkligande.
Tack! Vi ser fram emot att via dig och dina kanaler, få lära oss mer!
Så, om ni är nyfikna på en livslång inlärning och processen kring det – lyssna på Learnability HÄR!
Följ Innocent och Helio på Instagram via @learnability.tv & @wearehelio !