Med orden ”Tesi ata hakay” brukade Barakat Ghebrehawariats mamma väcka honom som liten – ”vakna upp din latmask!” Ord som måste gjort sitt då Barakat är så långt ifrån en latmask man kan komma. På Helio Kista sitter han som affärsrådgivare på den ideella stiftelsen Startup Stockholm. Hans två modersmål är Tigrinja och demokratiska, som han själv kallar det. Vi var väldigt nyfikna på vad som är drivkraften bakom mannen med den absolut snyggaste mustaschen och det coolaste smeknamnet på hela Helio. Så vi slängde iväg ett långt brev via flaskpost, i hopp om svar. Lär känna, Barakat Ghebrehawariat!

Hej Barakat! Vart är du? Hur mår du och vad gör du just nu?

Hej! I skrivande stund så befinner jag mig på ett flyg från Washington D.C. till Bermuda. Jag håller på och återhämtar mig från en brakförkylning men jag har precis blivit feberfri så det är bättre. Mentalt mår jag oförskämt bra! Jag ska ju liksom till Bermuda så allt annat vore okristligt.

Du har ett väldigt coolt smeknamn! Du kallas för Demokratiagenten, varför?

Haha! Älskar att Demokratiagenten har blivit ett smeknamn i folkmun, win! Jag skulle snarare säga att det är ett ”jobbnamn”, ungefär som jurist fast mycket coolare. Det enkla svaret på frågan är att jag betraktar mig själv som en görare av demokrati.

Du arbetar flitigt med Startup Stockholm, spelar in podcasts och håller föreläsningar land och rike runt. Du är ledamot i insynsrådet vid Nationalmuseum, driver förändringsbyrån Demokramteam OCH sitter i styrelsen för orten.io samt CinemAfrica. (Andningspaus.) Till råga på allt så är du väldigt aktiv på sociala medier och verkar vara en fantastisk, orädd, kärleksfull och driven person. Då kommer den magiska frågan. Hur gör du för att hålla ihop det?

Jag dricker mycket vatten, tränar och undviker negativa människor och miljöer! Sen ska jag inte sticka under stol med att jag periodvis jobbar väldigt mycket. De senaste veckorna har jag i princip kört 9 till 22 varje dag, inklusive helgerna. Jag har alltid varit en gnetare och workoholic, att jobba hårt är därför någonting som kommer naturligt för mig. Men framförallt, så har jag roligt! Jag älskar det jag gör och det ger mig supermycket energi. Det är som att få betalt för att få syssla med sin hobby, så jag kallar det för min ”jobby”. Sen har jag fantastiska människor runtomkring mig. Team work makes the dream work!

Berätta vad Startup Stockholm gör och din roll där?

Startup Sthlm är en stiftelse som hjälper människor att förverkliga sina drömmar. Till oss kan den som vill ha stöd att omvandla sin idé till ett företag vända sig. Jag är affärsrådgivare eller som jag gärna kallar mig själv, idécoach, och mig kan du boka kostnadsfritt! Jag sitter på Helio Kista fyra gånger i månaden, kom förbi vetja!

Du gör även samtalsserien Startup Talks och en podcast kallad Startupmonday som vi förstått du tycker väldigt mycket om att göra! Varför gillar du formatet så mycket, vilka gäster har du och vilka ämnen tar du upp i podcasten?

Fel, jag tycker inte om podcasten. Jag älskar den! Jag diggar formatet för det är ett ”hemma hos” koncept där vi besöker entreprenören i hens rätta element. Det ger samtalet en mysfaktor och autenticitet som ger sköna vibbar. Studio kan kännas lite kliniskt ibland. Senast hade vi Faizal Luttamugazzi som gäst, en serieentreprenör som efter 10 års anställning sade upp sig och började fokusera på det som gör honom lycklig: Mat och människor. Resultatet blev succéföretaget Stockholm Food Tours. I det avsnittet pratade vi om att jobba med sin passion och i vår jungfrupodd besökte vi Joceline Akgun, entreprenör och vd på Creative Headz, för att prata om hur det är att driva familjeföretag. Nästa gäst är Jakob Grandin, grundare av kulturinstitutionen Trädgården. Kolla bara vilka människor jag får samtala med! Det vore tjänstefel om jag inte älskade det.

Vilken är den mest minnesvärda föreläsning du gjort?

Det måste nog ändå vara min första. Det var i en halvtom lokal och jag fick knappt ur mig ett ord utan att stamma. Mitt ”arvode” var fribiljetter till en trött konferens och en medioker wrap. Men jag gjorde det och fick blodad tand. Den första är alltid den bästa!

Vad innebär teoretisk ångest?

Teoretisk ångest är ett uttryck som i all sin träffsäkerhet sätter fingret på ett samtida syndrom – rädslan för att göra fel och möta kritik när man uttalar sig eller agerar i frågor som rör mångfald och jämlikhet. Både rädslan och kritiken synliggörs inte minst i heta, stundtals hätska och rasande ”rasdebatter” på exempelvis Twitter och kultursidor. Teoretisk ångest låter sig beskrivas som en intellektuell matthet inför en rörlig och bitvis rörig begreppsflora där ”nya” ord tycks växa fram som svampar ur jorden: vithet, makt, rasifiering, cisnorm, intersektionalitet, privilegier, transfobi, etcetera.

Du har liknat nyheten när du blev invald till styrelsen i orten.io med att bli värvad till Real Madrid! Berätta om arbetet ni gör!

Vi arbetar för att förändra och förbättra dagens vitnormativa, mansdominerade innerstadscentrerade och medelklassiga techscen. Vårt mål är att aktivt verka för ökad mångfald och inkludering i techvärlden.

Om vi backar bandet lite. Du brukar säga att du alltid jobbar dubbelt så hårt och att du därför läste dubbelt på Universitetet när det begav sig. Vad läste du?

Oj, jag har läst en massa på universitet och har typ en miljard högskolepoäng. Men i grunden har jag en fil.kand i journalistik, en pol.kand i statsvetenskap och en halvfärdig masterexamen i Media- and Communication studies. Utöver det har jag många många strökurser och utlandsstudier i bagaget.

Utöver ditt smeknamn demokratiagenten har vi hört att din mamma sedan barnsben kallat dig Leflafi som på tigrinja betyder ”babblare”. Hon sa även att du skulle förändra världen med dina ord. Har detta blivit ledord för dig?

Min kära mor brukade även skoja om att min vassa tunga skulle göra mig berömd, eller få mig mördad. Idag brukar jag skämta tillbaka att jag lever! Jag bär alltid med mig min mammas ord och hennes röst leder mig definitivt i allt jag gör.

Vad tycker du om att sitta på ett coworkingställe som Helio? 

Jag tycker väldigt bra om det! Att sitta på ett coworkingställe passar mig som hand i handske. För en extrovert person som mig är det här rena rama mingelhimmeln. Ett stort plus är att det ligger i ett vibrerande område som Kista. Sen att man kan få kolsyrat vatten direkt från kranen ska vi inte ens snacka om, det är julafton för en bubbelvattenskille som jag.

Vill du lära oss den viktigaste meningen på demokratiska?

”Aktionen är viktigare än intentionen”. Kom ihåg att även om din handling är rotad i den ädlaste av avsikter så kan effekten fortfarande vara av diskriminerande karaktär. Impact är allt.

Om du fick väcka alla Sveriges företagschefer med att skrika ”Tesi ata hakay” följt av tre konkreta råd på hur de ska arbeta för att driva dina kärleksfrågor framåt och för att bidra till ett mer rättvist och mångkulturellt land. Vad skulle råden vara?

1. Ta till er, inte åt er, av kritik. Kritik – eller feedback som jag hellre kallar det – är en gratisbiljett till att förstå en komplex och föränderlig värld. Se det som omvärldsbevakning eller en gratis marknadsundersökning.

2. Skriv en jämlikhetsplan med bindande och mätbara mål. Definiera, när och följ upp.

3. Anlita och anställ människor från underrepresenterade grupper. Har ni svårt att rekrytera brett? Fair enough, ingen är omnipotent. Men i sådana fall, anställ någon för att anställa!

Tack Barakat! Vi avslutar med dina egna visdomsord: låt oss kommunicera mera!

Om du vill läsa mer om medlemskapen på Helio så hittar du dem här.

För att boka en kostnadsfri rådgivning med Barakat på Helio Kista besök www.startupstockholm.se och följ hans spännande jakt på rättvisa via hans Instagram & Twitter. Följ oss på Facebook och Instagram.

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se