christian von essen

Vi på Helio älskar poddar och har i linje med detta inspelnings-studios både på Helio GT30, Helio Kungsholmen och på vår (inom kort) sprillans nyöppnade anläggning Helio Hornstull. En av de personer som regelbundet kommer till oss och spelar in podd är mångsysslaren Christian von Essen med hans drömprojekt Heja Framtiden, där han nu har intervjuat hela hundra personer i ämnet. Christians drömgäster är Barack och Michelle, han har spelat i punk- och rockband sedan tonåren och mediterar än idag genom att spela akustisk gitarr både på fester och hemma. På fredag välkomnar vi detta nyfikna framtidsfreak då han gästar höstens första Learn @ Lunch! Vi grillade Christian om poddandet, och det oerhörda intresset för framtiden. 

Hej Christian! Vad är det bästa du vet?

Jag har rätt klyschiga svar på den frågan. Att träffa nya människor som man klickar med är helt fantastiskt. Att utveckla ett eget koncept, göra precis det jag vill i livet och känna att det uppskattas av andra – det är svårslaget. Jag börjar nosa på Ikigai!

Du har själv berättat att ditt namn ”uttalas Krishan av någon anledning” –  men vilken är anledningen? Har du danskt påbrå?

Mina föräldrar skulle resa till England 1979, men hann bara till Köpenhamn. Jag föddes där i spöregn, mer än två månader för tidigt. Då tyckte de att jag skulle uttala namnet ”Krishan”, vilket för mig är ett tveeggat svärd – det är kul att ha ett originellt namn, men sjukt jobbigt att behöva förklara sig, nästan dagligen. När någon säger ”Krist-Jann” är det nämligen som att dra naglarna längs svarta tavlan. Det är min lilla förbannelse i livet. Men då är det kul att driva en podd där man kan säga namnet. Jag har blivit lite extra fascinerad av namn på grund av detta.

Har det alltid varit en dröm att starta en podcast?

Sen jag började konsumera poddar för sex-sju år sedan har jag nog tänkt att det skulle vara ett naturligt steg som ”medieman”. Jag och fotografen Joakim Lloyd Raboff försökte till och med starta en resepodd på distans 2014, men ljudet blev för dåligt. 2015 kom jag på att jag ville göra en intervjupodd med framtidstema, och sen blev jag fullkomligt besatt av detta.

Din podcast är en gren av en plattform för just framtidsfrågor som grundades av Tobias Wahlquist och Mårten Skånman. Hur kom ni i kontakt med varandra?

Jag började prata om min idé med alla jag träffade, och blev knuffad åt olika håll. Till slut var det PR-experten Edit Künstlicher som tipsade om Mårten. Det visade sig att han jobbade med poddar OCH hade skapat Facebook-sidan Heja Framtiden för att sprida framtidsoptimism i tunga SD-tider. Vi tog en kaffe och bestämde oss för att använda namnet och sidan för att dra igång en framtidspodd. Sen gick det fort – Tobias hade utrustning och klippkunskaper, och de drog i sina respektive kontakter för att fixa logga och vinjett. Vi spelade faktiskt in det första avsnittet här på Helio med Micael Dahlén hösten 2017 och gick släppte det i januari 2018. Man kan säga att Mårten och Tobias satte stödhjul på mig och knuffade mig ur fågelboet, vilket jag är evigt tacksam för. Efter avsnitt fem har jag gjort allting själv, men vår deal är att jag ska avsätta en slant till världsförbättrande ändamål när Heja Framtiden blir lönsamt. Kanske skapar vi ett Heja Framtiden-stipendium till någon eldsjäl som behöver det.

Du träffar experter, forskare, bransch-ikoner, författare och visionärer och diskuterar framtiden ur olika aspekter. Hur ser du själv på framtiden? 

Jag är väldigt trött på negativitet och domedagsrubriker. Världen har aldrig varit bättre och jag tror att vi kommer att få uppleva en fantastisk utveckling framöver på väldigt många plan. Men vi behöver samtidigt samarbeta mer för att lösa de problem vi står inför. Jag hoppas med mina samtal kunna bidra till att skapa en bättre förståelse för världen och vart vi är på väg.

På vilka sätt har din vision om framtiden förändrats efter dessa hundra samtal? 

Jag har blivit betydligt mer övertygad om att vi skapar framtiden tillsammans, och att ingenting är omöjligt. Varje handling räknas. Jag trodde nog att samtalen om framtiden skulle handla mycket mer om teknik. Det visar sig att de flesta hellre vill prata om människor och hur vi kan utvecklas tillsammans för att skapa en ännu bättre värld.

Vad sysslar du med när du inte arbetar med podden?

Jag frilansar främst som skribent, redaktör och copywriter. Nu producerar jag kundpoddar och gör föreläsningar, samt tar uppdrag som moderator. Tanken är att jag ska kunna livnära mig på Heja Framtiden-relaterade aktiviteter så småningom. Först ut är tematidningar och talk show-events, men sen vill jag göra bok. Och möjligen webb-tv.

Har du kikat förbi våra nya poddstudios på Helio Kungsholmen än?

Absolut, det är en supermysig och välutrustad studio som passar perfekt när jag hjälper min kund Stockholms Djurklinik att producera sin podcast. Men jag gillar att hänga på GT30, kanske för att det är mer folk i rörelse här.

Vad tycker du är viktigt med miljön där man spelar in en podcast, för att gästen ska känna sig trygg?

Helio GT30:s centrala läge har nog spelat in för att få dit gäster lättare. Det är en inspirerande och mysig miljö, samtidigt som den mörka poddgrottan gör att man verkligen kan stänga ute omvärlden. Det leder till bra samtal – ofta blir det nästan som en terapistund. Jag tror också att jag har ett avslappnat och avväpnande sätt som gör att jag snabbt kommer in i bra samtal.

Vad behöver man tänka på om man själv vill starta en podcast?

Att inte slå knut på sig själv. Det är ”bara” att börja, sen är det bara att fortsätta. Jag tänkte själv att världen skulle tappa andan redan vid första avsnittet, men det tar väldigt lång tid att bygga sin plattform. Se till att ha bra ljud. Hitta gäster som inte alla andra har haft.

Vem gästar nästa avsnitt av Heja Framtiden? 

Jag har en hel drös med bra gäster i pajpen: Konrad Bergström, Alper Aydemir, Arash Gilan, Susanne Birgersdotter, Magnus Lindkvist, Rodrigo Graviz, Lasse Lychnell, Sofia Breitholtz, Alán Ali – bara för att nämna några.

Om du fick välja en intervju som speciellt sticker ut eller som betyder extra mycket för dig, vilken skulle det vara?

Avsnitt 74 med David Roberts var väldigt speciellt. Jag visste nästan ingenting om honom och missade hela hans föreläsning. Sen blev vi inslängda i ett rum tillsammans i en halvtimme. Det blev ett lite trevande samtal som ger gåshud för att han är så klok. Min pappa har lyssnat på avsnittet tre gånger.

Vad kan vi vänta oss av din föreläsning på Helio GT30, en och annan framtidsspaning möjligtvis?

Till viss del, men framförallt kommer det handla om vilka lärdomar jag dragit av alla dessa samtal. Senare kan jag tweaka föreläsningen mot olika branscher, men den här gången blir det väldigt brett – och förhoppningsvis lite underhållande.

Om du fick ge alla människor i världen fem konkreta tips på hur vi tillsammans skulle kunna göra framtiden så bra som möjligt, vilka råd skulle du ge? 

1. Ställ fler frågor, även till främlingen bredvid dig på bussen. 2. Läs fler böcker, i olika genrer. 3. Hitta något som känns djupt meningsfullt att göra – på jobbet eller fritiden. 4. Stötta initiativ som främjar trädplantering eller flickors utbildning. 5. Acceptera att du vet väldigt lite. Så ta inte dig själv på så himla stort allvar.

Avslutningsvis Christian. Har du någonsin varit hos en spådam?

Nej men jag skulle gärna intervjua en i podden. Hojta om du har någon bra!

Vill ni läsa mer om Christians föreläsning gör ni det HÄR. Är ni också nyfikna på framtiden borde ni lyssna på varenda avsnitt av podden HÄR och har ni tips på spådamer så ser Christian varmt fram emot ett DM. Ni hittar honom på Instagram via @hejaframtidenpodcast och oss via @wearehelio.

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se