coworking stockholm

Coworking är ett sätt att arbeta där frilansare och mindre företag sitter tillsammans på delade ytor, där service som kaffe, WiFi och reception är inkluderat och du betalar ett månatligt medlemskap för att sitta. Ofta finns det också event för medlemmar att gå på för att kunna bygga nätverk och community.

Coworking som fenomen uppstod i Kalifornien under slutet på 90-talet och tidigt 2000-tal där människor valde att sitta tillsammans för att det var billigt och praktiskt, men också för att det blev en roligare om du var frilansare att plötsligt ha kollegor att dricka kaffe eller samarbeta med. Från början skedde coworking (som det inte kallades förrän senare på 2000-talet) i informella sammanhang när någon hade lediga platser på ett kontor som hyrdes ut, eller att någon hittade ett rivningskontrakt som flera personer gick ihop om. Under de tidigare åren var det framförallt frilansare som valde att sitta tillsammans i coworking spaces, och ofta från techvärlden eller personer som jobbade med media och reklam.

Definitionen av coworking

coworking space

Så vad är själva definitionen av coworking 2017? En snabb sökning på Google visar att alla från Regus till Högskolor använder sig av termen, men det som är gemensamt är att det handlar om att på ett smart sätt dela på ytor, att ambitionen är att du ska kunna växla upp ditt företag med hjälp av nätverket på plats och att kontoret eller platsen kommer nyckelfärdigt, dvs att du inte själv behöver lägga tid på att administrera städning, kaffe, WiFi, beställa skrivare, ta emot gäster och så vidare. Oftast handlar det också om ytor där du inte har en fast plats, utan kan välja att sätta dig på olika platser varje dag beroende på om du har ett möte, behöver tyst omkring dig eller mer livligt.

Varför coworking

helio coworking

Varför ska man sitta i ett coworking space då? Om man ska tro Harvard Business Review, så tycker de som jobbar i ett coworking space att deras arbete är mer meningsfullt, att de har större kontroll över deras arbetsituation och de känner att de är en del av en gemenskap. Ett coworking space ger dig också mer flexibilitet i arbetslivet, och kan vara ett bra sätt att få ihop andra delar av livet genom att kunna droppa in på kontoret precis när du behöver. Idag har coworking gått från en nisch-produkt till att bli ett verkligt alternativ för både frilansare till mellanstora bolag och även fungera som satellitkontor åt globala jättar.

Utveckling i rasande fart

Utvecklingen på coworking-marknaden går med blixtens fart, och idag finns de olika typer av coworking spaces för olika typer av företag och branscher, från det billigaste och enklaste till mer professionella anläggningar. För att förstå hur stort fenomenet är, så tecknades 18% av alla nya hyreskontrakt 2017 (till idag) i Londons centrala delar ut till olika typer av operatörer inom flexibla kontorslösningar. WeWork, som är världens största operatör inom coworking är idag värderade till 20 miljarder dollar och expanderar fort över hela världen. Det är många saker som bidrar till den snabba expansionen, där megatrender som globalisering, digitalisering och urbanisering spelar en stor roll.

I Stockholm var Helio bland de första aktörerna under slutet på 90-talet, men också United Spaces var mycket tidiga med sitt coworking-koncept. Idag finns det flera olika liknande koncept i Stockholm, som Knackeriet, Epicenter, SUP46, A House och många andra.

Här kan du läsa intervjuer med våra mer än 400 medlemmar för att se vilka som sitter hos Helios olika workspaces.

 

 

More Community News

Call us +46 8 522 232 00 Mailinfo@helio.se